Demente oudere blijft straks thuis wonen, zegt minister
Minister Conny Helder van Langdurige Zorg verwacht dat ouderen met dementie thuis blijven wonen met ondersteuning van thuis- en mantelzorg en technische innovaties. Extra verpleeghuisplekken, zoals we die nu kennen, komen er niet of nauwelijks bij.
18.000 mensen op de wachtlijst
De ouderenzorg staat onder druk door gebrek aan geld, verpleeghuisplekken en personeel. Dit gebeurt in combinatie met een snel toenemend aantal zorgbehoevende ouderen. Ruim 18.000 hulpbehoevenden staan op de wachtlijst voor langdurige zorg. Verpleeghuizen krijgen hun roosters niet meer rond door een hoog ziekteverzuim en personeelsgebrek.
Vergrijzing
Meldpunt liet vorige week zien dat de thuiszorg, door hetzelfde personeelsgebrek, niet direct hulp kan verlenen aan dementerende ouderen. De komende jaren worden de tekorten door de rap oplopende vergrijzing alleen maar groter.
Langer thuis wonen
Minister Conny Helder vertelt in Meldpunt dat het kabinet inzet op preventie en zo lang mogelijk thuis wonen. Ze verwacht dat in de toekomst ouderen, ook met dementie, thuis kunnen blijven wonen. “De 130.000 verpleeghuisplekken die we nu hebben, behouden we. Maar we kunnen de groei van 25.000 verpleeghuisplekken, die we nodig hebben, niet op dezelfde manier vormgeven. Daar hebben we namelijk de medewerkers niet voor.” Voor wie verpleegzorg thuis niet langer kan, moet een verpleeghuisplek beschikbaar zijn, zegt Helder.
Bureaucratie terugdringen
De minister vertelt verder dat zij met zorgverzekeraars in gesprek gaat om onnodige regels te schrappen. Zo wil ze de bureaucratie terugdringen. Op de uitspraken van minister Helder reageert Anneke Westerlaken van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz.
Rechtszaak tegen Menzis
En verder in de televisie-uitzending van Meldpunt: rechtszaak tegen Menzis om dubbel betaalde premie. Jan Wegdam ontdekt dat zijn gehandicapte zoon Rogier, die in een instelling verblijft, jarenlang dubbel verzekerd is voor tandartskosten. Hij heeft voor hem een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. Maar Rogier is al verzekerd op basis van de Wet Langdurige Zorg. Uit dat potje komt ook de vergoeding voor zijn verblijf in de instelling. Hetzelfde overkomt Jan Ekelenkamp, vader van Anne, die vanaf haar geboorte een verstandelijke beperking heeft.
Zorgverzekeraar Menzis betaalt met frisse tegenzin 83.000 euro aan zorgpremie terug aan gedupeerde cliënten. Maar de zorgverzekeraar blijft, volgens Wegdam, de tandartsverzekeringen verkopen aan ouders en cliëntvertegenwoordigers van gehandicapten. Volgende week is de rechtszaak van een groep Twentse ouders van kinderen met een verstandelijke beperking tegen Menzis. Elles de Bruin blikt hierop vooruit met Boris van der Ham van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ook Pouwel van de Siepkamp van KansPlus, een belangenorganisatie voor verstandelijk gehandicapten, schuift aan.
Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt op vrijdag 25 maart om 19.50 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
wachten op ongelukken he overheid trots op je zelf hoop ik
hoe is het mogelijk dat het maar blijft door gaan en dat nederland deze gevaarlijke situatie met dementerende ouderen maar normaal blijft vinden waar gaan we heen in dit land zijn onze ouderen daar oud voor geworden nee toch zeker